
FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 
  
The following questions were submitted by Title III Directors of other HBCU’s, staff of the 
Division of Institutional Development (DID) and by the Office of Grant and Contracts 
Services (GCS). The answers are based on provisions contained in the Program Regulations 
(34CFR 608 and 609).  
  
Q1: Should Certificates of Effort be maintained for personnel participating in Title III if 

institutional policy does not require such reports?  
  
A1: Grantees are encouraged to review thoroughly the provisions contained in EDGAR, Part 4, 

Appendix D, J, 7 for a full description of the standards applied in establishing the 
allowability of costs for compensation for personal services. These standards indicate that 
a grantee must maintain documentation to support its payroll distribution systems for 
charges to the grant for personal services, except charges for stipulated salary support. 
Title III grantees should not assume that salaries allowed under the grant qualify as 
stipulated salary support—they probably do not.  

  
Q2: Are costs for entertainment and/or speakers allowable under the Title III HBCU 

program?  
  
A2: Costs for entertainment is unallowable by EDGAR (34, CFR 74, Appendix D, 12). However, 

costs for cultural activities (which may also entertain an audience) that are specifically 
related to strengthening the academic program and/or to assisting students in successfully 
completing academic requirements are allowable. Appropriate documentation is needed 
to ensure compliance: e.g., students’ evaluations/reactions to cultural exposures tied to 
course objectives and required for successful completion of course work or programs of 
study. Speakers may also be used to strengthen the academic program and student 
offerings for successful completion of academic requirements. In any case, documentation 
of the relationship to the academic program is required. The limitation of supplanting also 
applies to these allowable activities.  

  
Q3: Can a grantee be allowed to spend funds before the new fiscal year begins (October 1st) 

for an activity that is slated to begin in August of that year.  
  
A3: Yes. Both Part 74 and Part 80 incorporated by reference OMB circulars A-21, A-87, and A-

122, govern allowable expenditures under most grant awards, thus giving them the force 
of law. The relevant circulars allow grantees to expend funds before the effective date of 
the award only with the prior approval of the awarding agency (so-called “pre-agreement” 
or “pre-award” costs). Therefore, a grantee may spend money three months prior to the 
effective date of the continuation award.  

  
Q4: What is the procedure for submitting requests for revisions and transfers of funds 

under the new legislation?  
  
  



A4: The new legislation did not change the procedures. The requests should be addressed to your 
grants specialists. You must include your award number on all correspondence. The 
grantee must justify the reason (s) for the change and the appropriate budget breakdown 
associated with it. The request should be submitted at least 30 days prior to the requested 
effective date.  

  
Q5: Can Title III funds awarded under the Undergraduate HBCU program be used for 

allowable activities to strengthen a grantee’s Graduate Program?  
  
A5: No. Funds awarded under the HBCU Program may not be used to fund allowable activities 

in the HBGI Program.  
  
Q6: Can students be paid out of Title III/HBCU funds to perform needed project tasks?  
  
A6: There is no specific statutory or regulatory guidance on payment to students to perform 

project tasks. However, the EDGAR regulations stipulate that costs shall be reasonable 
and consistent with established institutional policies and practices applicable to the work 
of the institution generally (34 CFR 74, Appendix D, C, 2). Student employment must be 
justified and necessary to meet activity objectives, like all proposed costs. Student 
employment should also be based on appropriate selection criteria and qualifications to 
carry out project tasks, if requested for Title III approval.  

  
Q7: What budget revision and programmatic changes require prior approval?  
  
A7: The following budget revisions require prior written approval: (1) to transfer amounts 

budgeted for indirect costs: (2) to transfer amounts budgeted for student support 
(tuition/stipends/fees): (3) to establish new line items: and (4) if a grant provides support 
for both constructions and nonconstruction work, then prior approval is required before 
any budget transfers between the two types of work can occur.  

  
EDGAR 74.103 requires prior approval for the following programmatic changes: (1) 
changes to project scope or objectives: (2) changes in key personnel: and (3) to continue 
the project for more than three (3) months without the direction of a project director. As it 
relates to EDGAR, these are the only programmatic changes, which require prior approval. 
Please note that the transfer of funds across activities to complete approved workshop and 
objectives does not require prior approval. This is a major departure from practices in 
recent years.  
  

Q8:  What is a Legislatively Allowable Activity (LAA)? 

A8: The legislatively allowable activities for Title III Part B programs are listed in the Sect
 ion 323 of the Higher Education Opportunity Act (HEOA) as amended, as well as OMB 
 Circular A-21 and the 34 CFR Section 608.10. If you are uncertain whether proposed 
 activity is legislatively allowable or not you should always contact your assigned Pro
 gram Officer to inquire. They will issue a written response with a determination. 

  



Q9: When I have to request project and/or budget changes that require prior approval 
from  ED, how should I submit those changes? How does ED decide to approve or 
disapprove  my request? 

A9: Proposed project and/or budget changes must be submitted in writing to your ED 
Program Officer. The proposal should include the following documents: 

• Cover Letter providing overview of proposed changes and why they are necessary to 
the success of the project 

• Revised Activity Narrative (if applicable) 
• Revised Budget Summary (if applicable) 
• Revised Individual Activity Budget Form (if applicable) 
• Revised Activity Objectives and Anticipated Results (if applicable) 
• Revised Implementation Strategy/Timetable Form (if applicable) 
• Curriculum Vitae or Resume of New Project Director and/or Activity Director (if 

applicable) 
Upon receipt of the written request, the program staff may contact grantees directly for 
clarification or additional information as needed. 

All submitted requests for programmatic and/or budget changes are evaluated on a case-
by-case basis. The decision to approve or disapprove a request is based on requirements 
imposed by applicable Federal statutes, including the General Education Provisions Act 
(GEPA), program legislation and regulations, EDGAR, and OMB circulars. All resulting 
costs and activities related to approved changes must be allowable. No official may 
authorize any administrative actions that conflict with any applicable Federal statute, 
program legislation or regulation, EDGAR, grant conditions; or permit changes that 
would alter the scope or objectives of a competitive discretionary grant. 

  
 

http://www.whitehouse.gov/omb/grants_circulars

